Parodontoza – Primele 5 simptome ale bolii parodontale

Simptomele timpurii ale parodontozei pot fi ușor de ratat, dar efectele acestei afecțiuni dentare pot fi cu adevărat periculoase. Însă dacă știi să identifici corect semnele inițiale ale bolii parodontale, poți să o tratezi din timp și chiar să inversezi efectele acesteia.

De aceea, astăzi împărtășim care sunt primele simptome ale bolii parodontale și răspundem întrebării „Când ar trebui să merg la stomatolog?” pentru a te ajuta să îți menții zâmbetul sănătos pe termen lung.

Simptomul #1 – Gingii inflamate și roșii

Atunci când igiena orală este precară sau prea agresivă, activitatea bacteriilor devine mai intensă, se acumulează placă dentară și gingiile devin iritate.

Culoarea naturală a gingiilor sănătoase este un roz pal. Gingiile roșii și inflamate reprezintă cel mai comun simptom al gingivitei, prima etapă a bolii parodontale.

Simptomul #2 – Sângerări gingivale

Asemănător cu inflamația gingivală, sângerările sunt cauzate tot de igiena orală precară sau periajul realizat cu o forță excesivă.

Deoarece durerea este minimă, uneori chiar imperceptibilă, sângerarea gingiilor nu ridică semne de alarmă tuturor. Însă aceasta este un alt simptom important al gingivitei, stadiul incipient al parodontozei.

Simptomul #3 – Respirație urât mirositoare

Halitoza, sau respirația urât mirositoare, este deseori asociată cu boala parodontală din cauza activității bacteriene ridicate. Aceste bacterii degajă substanțe chimice care produc un miros sulfuric. Dacă nu este tratată la timp, infecția bacteriană avansează și mirosul devine mai intens.

Împreună cu simptomele prezentate mai jos, apariția respirației urât mirositoare cronică este un semn că boala parodontală a trecut în faza de parodontoză.

Simptomul #4 – Retracție gingivală

În general, dacă boala rămâne netratată, următorul simptom care poate fi observat este retracția gingivală. Gingiile se ridică treptat de pe dinți și se creează aspectul de „dinți lungi”.

Deoarece retragerea gingiei nu se întâmplă peste noapte, este greu să observi schimbarea doar uitându-te în oglindă. Poți compara zâmbetul tău actual cu o fotografie de acum 6 luni sau chiar un an pentru a vedea dacă există diferențe.

Simptomul #5 – Sensibilitate dentară

Un alt simptom pe care pacienții îl trec cu vederea este disconfortul sau chiar durerea cauzată de alimente fierbinți, reci, dulci și carbogazoase sau resimțită în timpul periajului.

Sensibilitatea dentară poate fi cauzată și de periajul agresiv îndelungat, dar dacă este asociată cu unul sau mai multe din simptomele anterioare, este un semn clar al parodontozei. Ea apare atunci când retracția gingivală avansează și rădăcina dintelui este expusă.

Când ar trebui să mergi la stomatolog?

Dacă ai observat unul sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandat să programezi o consultație cu medicul stomatolog.

Este important să ajungi din timp la doctor pentru a evita efectele mai grave asupra sănătății dentare, cât și planurile de tratament mult mai costisitoare asociate cu faza avansată a parodontozei.

De fapt, boala parodontală este cel mai important motiv pentru care medicii recomandă un control stomatologic de rutină o dată la 4-6 luni.

În cabinetul Orizont Dent, acesta poartă numele de „Inspecția Dentară Periodică” și include o igienizare profesională și un plan de tratament personalizat în funcție de stadiul sănătății dentare.

Dacă ajungi în cabinet când boala se află încă în etapa de gingivită, boala poate fi tratată și eliminată complet. În stadiul de parodontoză, boala poate fi tratată, însă efectele sale pot fi doar ameliorate, nu și inversate.

Chiar dacă nu identifici niciunul dintre simptomele descrise mai sus, o vizită periodică în cabinetul stomatologic te va ajuta să previi această boală cronică și să te bucuri de dinți sănătoși și puternici pentru o perioadă îndelungată de timp.

Zâmbește cu încredere! Medicii noștri sunt aici să te ajute cu un plan de tratament complet personalizat. Programează acum Inspecția Dentară Periodică.

Cabinet Stomatologic Constanta