Parodontologie

Poate ai citit de nenumărate ori de boala parodontală și de implicațiile ei, dar nu ai înțeles exact ce înseamnă ea și ce efecte majore poate avea asupra întregii tale danturi. Pentru că această boală este o leziune ireversibilă, care în timp duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare.
Orizont Dent Stomatologie Constanta

Ce este boala parodontală?

Afecțiunile parodontale reprezintă un grup de infecții orale inflamatorii cauzate de patogeni orali, care se prezintă sub forma unui biofilm complex pe suprafața dinților, care în timp, pot duce la distrugerea dinților și a țesuturilor de suport.

Boala parodontală este o infecție polimicrobiană multifactorială caracterizată de distrugerea țesuturilor de legătură care susțin dintele în alveolă. Boala începe ca o inflamație acută a țesutului gingival și netratată, poate progresa cu formarea pungilor parodontale și chiar pierderea dinților.

Cavitatea orală adăpostește peste 6 miliarde de bacterii, reprezentând peste 700 de specii de bacterii dar și alte microorganisme. Atunci când aparte un dezechilibru între diferitele specii bacteriene, este favorizată dezvoltarea bolilor cavității orale, a leziunilor carioase și a bolilor parodontale.

Testele micro IDent

Peste 500 de specii bacteriene pot cauza și influența boala parodontală. La Orizont Dent, am introdus de curând testele micro-IDent, pentru identificarea zonelor cu risc și recunoasterea precoce a recidivelor parodontale.

Testele micro-IDent sunt utile pentru:
– identificarea zonelor cu risc și recunoașterea precoce a recidivelor;
– alegerea antibioticului adecvat și documentarea succesului terapeutic;
– evaluarea riscului de implant nereușit înaintea tratamentului.

Mai mult, cunoașterea situației microbiologice permite o terapie precoce care împiedică apariția sau progresia bolii.

Tratamentul parodontal la Orizont Dent

Tratamentul parodontal include proceduri chirurgicale și nechirurgicale, toate având ca scop eliminarea plăcii și a bacteriilor patogene.

Pentru stimularea proceselor de regenerare a țesuturilor la nivel bucal folosim plasmolifting-ul dentar.

Metoda plasmolifting presupune injectarea de plasma autologă în zonele inflamate ale gingiei, în alveolele postextracționale, dar și ca metodă de întreținere și regenerare a țesuturilor inflamate.

Această procedură tratează procesele inflamatorii de la nivelul țesuturilor parodontale și în același timp poate duce și la îmbunătățirea culorii și a structurii gingiilor, influențând refacerea și dezvoltarea țesutului osos și prevenind pierderea ulterioară a osului.