Mobilitatea dentară – Mai poate fi salvat un dinte care se mișcă?

Dacă ai observat că unul sau mai mulți dinți au început să se miște, probabil te întrebi ce poate fi făcut. Vestea bună este că în majoritatea cazurilor, un dinte care se mișcă mai poate fi salvat.

Așadar, dacă ajungi la timp în cabinetul dentar, doctorii pot să analizeze cazul tău de mobilitate dentară și să îți propună un tratament care va prezerva dinții naturali cât mai mult posibil.

Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce mobilitatea dentară este un motiv urgent pentru a ajunge la o clinică stomatologică, continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele și efectele acestei afecțiuni.

Cum ne afectează dinții care se mișcă?

Mobilitatea dentară se împarte în două categorii:

  • fiziologică (mișcarea de până la 1mm, considerată naturală);
  • patologică (depășește pragul de 1mm și este cauzată de factori externi).

Cea din urmă este considerată un semn timpuriu al pierderii dinților și are numeroase efecte asupra calității vieții pacientului. În funcție de gravitatea sa, mobilitatea dentară patologică poate:

  • produce disconfort la nivelul mușcăturii;
  • cauza dificultăți în vorbire;
  • impune restricții alimentare;
  • compromite igiena orală datorită dificultății de curățare;
  • afecta estetica zâmbetului.

Deși complică viața în atât de multe moduri, dinții mobili sunt doar un simptom al unei probleme și nu o afecțiune în sine. Pentru a oferi un tratament eficient, medicul trebuie să determine cauza mobilității dentare.

Boala parodontală (parodontoza) – Principala cauză a mobilității dentare patologice

În cele mai multe cazuri, mobilitatea dinților este un semn al bolii parodontale avansate, numită și parodontoză. Boala parodontală este o infecție polimicrobiană multifactorială care afectează țesuturile ce susțin dantura și astfel, în timp, poate duce la pierderea dinților.

Dacă dinții încep să se miște, acesta este un semn că afecțiunea a trecut de nivelul de gingivită, care este reversibilă prin tehnici de prevenție dentară. În cazul parodontozei, este necesară intervenirea cu tratamente stomatologice avansate pentru a curăța suprafața afectată, a întări dinții care se mișcă și a preveni agravarea bolii.

Deoarece parodontita este cauzată de acțiunea bacteriilor, acestea se pot transfera în timp de la un dinte la altul, afectând în formă avansată toți dinții. De aceea, medicii recomandă vizita cât mai promptă în cabinet – nu doar pentru a trata dintele sau dinții mobili, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți de infecție.

Mobilitatea dentară poate fi cauzată și de o traumă ocluzală precum poziția greșită a dinților, obturații, coroane sau fațete dentare necorespunzătoare și bruxism (scrânșitul dinților involuntar). Și în aceste cazuri se poate ajunge la pierderea dinților mobili. Așadar, indiferent de cauză, se recomandă tratarea imediată.

Tratament pentru dinții mobili cauzați de parodontoză

Pentru a trata boala parodontală, primul pas este îndepărtarea bacteriilor și plăcii acumulate. În cabinetul Orizont Dent, medicii noștri aplică un test micro IDent pentru a identifica zonele cu risc și markerii parodotogeni ai infecției. Astfel, putem să oferim un diagnostic mai precis și să propunem un tratament potrivit pentru tipul de bacterii patogene detectate în cavitatea bucală.

Pentru a încuraja regenerarea țesuturilor și salvarea dinților naturali, folosim plasmolifting-ul dentar. Prin injectare de plasmă autologă în gingiile inflamate, facilităm și refacerea țesutului osos pierdut.

În funcție de gradul de mobilitate, putem să apelăm și la metoda de fixare a dinților mobili cu o bandă din fibră de sticlă. Atunci când se identifică o mobilitate de gradul 3 (mobilitate transversală și axială de peste 1mm), dintele nu mai poate fi salvat, iar cel mai potrivit tratament este extracția.

Tratament pentru dinții mobili cauzați de o traumă ocluzală

Bazat pe tipul de traumă identificată, tratamentul poate presupune îndreptarea dinților cu ajutorul unei gutiere ortodontice, repararea lucrărilor dentare necorespunzătoare sau crearea unei gutiere pentru bruxism.

Tratamentul pentru dinții care se mișcă poate varia și în funcție de istoric medical, stil de viață și alți factori importanți. La Orizont Dent, avem experiență în tratarea afecțiunilor dentare și ne concentrăm pe confortul pacientului pe durata întregului tratament. Dacă ești în căutarea unui cabinet stomatologic în Constanța în care poți avea încredere, te așteptăm la un tratament lipsit de neplăceri în clinica noastră.

Cabinet Stomatologic Constanta