Implant dentar: Componente și importanța lor

Implantul dentar este cea mai populară metodă de restaurare a danturii, datorită durabilității sale extinse. Dacă vrei să afli mai multe despre această procedură, te invităm să înveți mai multe despre componentele implantului dentar și importanța fiecăreia pentru a asigura o restaurare dentară de calitate.

Implantul dentar are 3 componente principale: șurubul (numit și corpul implantului), bontul protetic și restaurarea dentară. În timpul tratamentului, doctorul stomatolog poate folosi și alte componente temporare, precum capa de vindecare și coroanele provizorii.

#1 Șurubul (sau corpul implantului)

Șurubul este prima componentă a implantului dentar, care se fixează în osul maxilar sau în mandibulă. Corpul implantului acționează precum o ancoră pentru implantul dentar, care după inserare se fuzionează cu osul printr-un proces numit osteointegrare.

Șurubul are în general o formă asemănătoare cu rădăcina naturală a dintelui, însă pentru situații speciale se pot folosi și „mini-implanturi”, care sunt mult mai înguste. Acest tip de implant este recomandat deseori pentru incisivii laterali, deoarece rădăcinile dinților adiacenți nu permit inserarea unui implant dentar normal.

Majoritatea șuruburilor sunt create din titan, material ales datorită proprietăților sale biocompatibile și rezistenței excelente la stresul mecanic cauzat de masticație. Astfel, implanturile din titan au risc minim de a provoca reacții adverse, fiind în același timp o soluție de reconstrucție dentară de durată.

În cazul în care pacientul are alergie la titan, zirconiul este alternativa cea mai des folosită, deoarece are proprietăți asemănătoare și o durabilitate impresionantă.

#2 Bontul protetic

Bontul protetic este componenta care face legătura între șurub și restaurarea dentară. Scopul acestuia este de a fixa implantul dentar, dar și de a distribui în mod optim forța de masticație asupra șurubului. Așadar, bontul este o componentă mică dar esențială pentru a menține rezistența în timp a implantului dentar.

În cele mai multe cazuri, doctorul va alege să insereze bontul protetic după 4-6 luni de la introducerea șurubului. Acest timp este rezervat procesului de osteointegrare, în care corpul implantului se va integra în osul pacientului.

În funcție de caz, medicul stomatolog poate alege să introducă bontul și o coroană provizorie în același timp cu șurubul pentru a asigura un zâmbet impecabil chiar și în perioada alocată osteointegrării.

#3 Restaurarea dentară

Restaurarea dentară este componenta implantului dentar care este vizibilă în cavitatea bucală. În funcție de nevoile pacientului, doctorul poate alege coroana dentară, puntea dentară, proteza dentară sau o combinație a acestor soluții pentru un plan de tratament optim.

Coroana dentară este cea mai folosită soluție, fiind alegerea potrivită pentru restaurarea unui singur dinte. Aceasta este confecționată din zirconiu, ceramică sau uneori chiar din metal, iar scopul ei este de a înlocui dintele natural. Forma și culoarea coroanei dentare se aleg cu atenție pentru a se potrivi armonios cu restul danturii pacientului.

Ca alternativă, puntea dentară se recomandă pentru restaurarea a 2 până la 4 dinți adiacenți. Atunci când pacientul dorește să restaureze un număr mai mare de dinți, se alege proteza dentară, care poate fi susținută de 2 sau 4 implanturi dentare.

#4 Capa de vindecare

Capa de vindecare a devenit o componentă esențială în majoritatea tratamentelor moderne cu implant dentar. Numită și bont de vindecare, aceasta este o componentă temporară a implantului dentar care se introduce doar pe perioada osteointegrării.

Capa de vindecare are un sistem de înșurubare asemănător bontului protetic și este introdusă pentru a susține vindecarea optimă a gingiei în jurul implantului dentar. După osteointegrare, ea este înlocuită cu bontul protetic.

#5 Coroana provizorie

Așa cum este menționat mai sus, coroana provizorie este o soluție folosită în anumite cazuri pentru a menține aspectul optim al zâmbetului până la montarea componentelor permanente ale implantului dentar.

Coroana provizorie este o componentă opțională, însă este deseori aleasă pentru confortul psihic al pacientului, sau pentru buna desfășurare a activităților profesionale în care aspectul fizic este un factor important.

Acum că știi care sunt componentele implantului dentar și înțelegi mai bine importanța lor, poți avea un dialog deschis cu medicul stomatolog despre opțiunile tale de tratament.

Doctorii din cabinetul stomatologic Orizont Dent din Constanța lucrează cu materiale de calitate și aparatură modernă pentru a oferi tratamente de implantologie dentară eficiente și lipsite de disconfort. Ești pregătit să îți recapeți încrederea în zâmbetul tău? Programează o consultație.

Dacă ai întrebări suplimentare despre implantul dentar, te invităm să citești și secțiunea de întrebări frecvente de mai jos, care include cele mai comune curiozități de la pacienții noștri.

Poți face RMN dacă ai implant dentar?

RMN-ul este precum un magnet foarte puternic care atrage metalele feromagnetice, ca fierul, nichelul și cobaltul. Din fericire, titanul nu face parte din această categorie și astfel implantul dentar nu interferează cu câmpul magnetic creat de aparatul RMN. Totuși, este recomandat să împărtășești cu doctorul tău toate procedurile medicale din trecut, inclusiv tratamentul cu implant dentar.

Poți face radiografie după implant dentar?

Da, dacă este recomandată de medicul stomatolog. Deși nu toți pacienții trebuie să facă o radiografie după procedura chirurgicală, unele cazuri necesită o analiză mai amănunțită asupra poziției implantului și potențiale complicații.

Poți zbura cu avionul după implant dentar?

Dacă ai un singur implant dentar și nicio complicație postoperațională, poți zbura cu avionul chiar și a doua zi după operație. Însă, în cazul în care ai mai multe implanturi dentare sau dacă sinusul maxilar a suferit modificări, nu se recomandă zborul cu avionul pentru cel puțin 10 zile.

Chiar dacă șurubul este realizat din metal, implantul dentar nu va atrage atenția agenților de securitate din aeroport.

Se poate pune aparat dentar pe implant?

Da, aparatul dentar se poate pune chiar dacă ai implant dentar. Unii doctori aleg să folosească implantul ca o ancoră pentru îndreptarea dinților, însă această opțiune depinde de cazul pacientului. Dacă nu ai încă un implant dentar, este recomandat să începi cu tratamentul ortodontic pentru o așezare optimă a danturii.

pacientă cu zâmbetul pe buze în cabinetul stomatologic