Despre Albirea dentara

Home / Articole / Despre Albirea dentara
Despre Albirea dentara

Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dintilor?

In mod normal, dintii de lapte sunt mai albi decat dintii definitivi. Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor care se produc in structura lor.

In plus, dintii se pot pata cu pigmenti bacterieni, alimentari sau datorita actiunii diverselor medicamente.

 • pigmentii bacterieni vor favoriza aparitia de pete maro sau negre pe suprafata dintilor
 • anumite antibiotice (de exemplu, tetraciclina) pot cauza „ingalbenirea” dintilor sau reducerea stralucirii smaltului
 • dintii se pot pata sau decolora si din cauza pigmentilor alimentari : anumite legume, ceai, cafea, vin rosu etc

Fumatul cauzeaza aparitia petelor inchise la culoare in timp ce anumite defecte sau afectiuni ale smaltului (hipoplazia, fluoroza) pot conduce la ingalbenirea dintilor.

 

 

Discromiile dentare (adica coloratiile dintilor) reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se adreseaza pacientii nostri la stomatolog. Sa un uitam, insa, ca aceste discromii au etiologii diferite, prin urmare, strategiile de tratament sunt diferite.

Hai sa discutam un pic despre albirea dentara, despre indicatiile si contraindicatiile ei, despre modalitati de efectuare a ei, care sunt substantele folosite cat si reactiile adverse.

In prezent, cea mai folosita metoda si cea mai utilizata este decolorarea dintilor. Aceasta se poate face :

 • La domiciliu (nerecomandata din causa lipsei de experienta a pacientilor)
 • In cabinet (recomandata, deoarece se face sub supravegherea medicului dentist)
 • Combinata intre cabinet si domiciliu

De asemenea, foarte imprortant, dintii vitali (cu nerv) se albesc diferit fata de cei devitali (cu tratamente pe canal)

 

Exista situatii cand dintii un pot fi albiti, mai ales in cazul dintilor cu smalt foarte transparent de culoare gri, in aceste situatii se recurge la fatetarile directe sau indirecte sau tratamente protetice prin coroane de invelis. Desigur, acestea sunt tratamente invazive si se recomanda in situatii foarte rare si atunci cand estética este strict necesara.

 

Cum se intampla?

Procedeul presupune o reactie chimica de oxidare prin care agentii utilizati vor penetra smaltul si dentina, realizand permeabilizarea lor, vor reactiona cu substante responsabile de colorarea dintilor si vor duce la disparitia pigmentarii discromice partiale sau totale

 

Ce substante folosim?

 

Substante chimice de oxidare, cum ar fi peroxidul de hidrogen, perborat de sodiu sau peroxid de carbamida.

 

Peroxidul de hidrogen este substanta utilizata de obicei in cabinetul stomatologic in concentratie de 30%, 35% si chiar 45%, folosind tehnica “power bleaching” activat sau nu cu fascicol luminos sau laser. Aceasta tehnica este destul de agresiva deoarece concentratia substantei folosite este destul de mare si pot aparea,prin urmare,sensibilitati dentare, si pentru moment chiar si albiri gingivale locale.

 

Perboratul de sodiu este mai usor de controlat si mai stabil din punct de vedere chimic fata de peroxidul de hidrogen, de aceea este utlizat in  tehnica “walking bleach”, adica albiri la domiciliu. Deobicei se utilizeaza in concentratii de 8-16% , se aplica in niste gutiere speciale pentru albire pe  care le fabrica tehnicianul nostru, iar pacientul este rugat sa le poarte timp de 4 pana la 12 ore, in functie de concentratie, de obicei pe timpul noptii.

Aceasta tehnica o recomandam cel mai mult, deoarece se foloseste o substanta cu o concentratie mai mica, deci, mai putin agresiva. Este mai usor controlabila, deoarece daca in timpul tratamentului apare sensibilitatea, pacientul este rugat sa isi indeparteze gutiera. In plus, s-a demonstrat ca pacientii care practica acest tip de albire, au o cariogenitate mult mai scazuta fata de perioada in care nu practicau acest tip de albire! Si totul datorita faptului ca substantele de albire anihileaza sau distrug bacteriile aflate in cavitatea bucala.

Peroxidul de carbamida se foloseste cu precadere in tehnica “waiting room bleaching”, sub atenta supraveghere a medicului dentist.

Si pentru aceasta metoda avem nevoie de gutiere in care se aplica substanta. Aceasta fiind de 35% , pacientul este rugat  sa stea in sala de asteptare timp de o ora, timp in care este urmarit de catre medic, in cazul in care apare durerea, tratamentul este oprit.

Gutierele sunt forme din plastic care se potrivesc peste arcadele dentare.  Se realizeaza  individual, de catre medicul dentist dupa o  amprenta.

 

Albirea interna sau intradentara

Albirea interna se efectueaza doar in cazul dintilor devitalizati, care au fost supusi unui tratament endodontic. Asadar, acesti dinti au „nervul scos”.

De multe ori, asemenea dinti isi schimba culoarea. Albirea interna incearca sa readuca culoarea acestor dinti cat mai aproape de starea initiala.

Spre deosebire de albirea clasica, care albeste dintii dinspre exterior, albirea interna actioneaza asupra dintilor dinspre interior spre exterior.

Cum se procedeaza:

 • dupa finalizarea tratamentului endodontic, se realizeaza un orificiu in dinte pana se ajunge la obturatia de canal
 • un agent de albire este pozitionat in camera pulpara a dintelui astfel incat acesta sa poata actiona in interiorul dintelui
 • agentul de albire este inchis cu ajutorul unei obturatii provizorii si lasat in interiorul dintelui pentru cateva zile

 

 

Contraindicatiile absolute ale albirilor dentare:

Dinti cu importante alterari structurale, fracturi si fisuri

 

Hipersensibilitate severa

 

Pacienti cu afectiuni generale grave

 

Contraindicatii relative ale albirilor dentare:

                      

                        Femei insarcinate si care alapteaza,

Dintii copiilor sub 14 ani, cu camera pulpara voluminoasa, deoarece pot aparea sensibilitati dentare

Dinti cu restaurari coronare voluminoase din compozit sau amalgam

DE RETINUT…..

 • Cu cat culoarea dintilor este vinetie sau cenusie, cu atat petele sunt mai greu de indepartat, si cu atat albirea se realizeaza mai greu.
 • Daca va asteptati ca dupa tratament sa beneficiati de o dantura alba, stralucitoare, s-ar putea sa fiti dezamagiti.
 • Procedura efectuata de catre medicul stomatolog este cea mai eficienta pentru ca se utilizeaza concentratii mai mari de substanta
 • Tratamentul poate dura in jur de 3 sedinta, iar in urma acestora, se pot obtine rezultate cu pana la 3 nuante mai albi.
 • Rezultatul dureaza pana la 2-3 ani, dar se poate repeta si inainte de aceasta perioada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Din 15 mai zâmbim din nou împreună

Am luat toate măsurile pentru ca pacienții noștri să fie în deplină siguranță și vă așteptăm cu drag din 15 mai când redeschidem clinica dentară Orizont Dent.
Folosim echipamente de protecție adecvate, triem pacienții înainte de intrarea în clinică și prelungim timpul între programări pentru dezinfecție.
 
E momentul să reîncepem să zâmbim!
 
Programează-te