CARE SUNT AMENINȚĂRILE PRINCIPALE PENTRU SĂNĂTATEA GINGIILOR

Home / Articole / CARE SUNT AMENINȚĂRILE PRINCIPALE PENTRU SĂNĂTATEA GINGIILOR
CARE SUNT AMENINȚĂRILE PRINCIPALE PENTRU SĂNĂTATEA GINGIILOR

Atunci când se vorbește despre sănătatea orală suntem obișnuiți ca majoritatea subiectelor de discuții să fie centrate asupra sănătății dinților. Însă un rol foarte important pentru sănătatea cavității orale o reprezintă și starea gingiilor.

GINGIVITA  Principala afecțiune care afectează gingia este gingivita, o inflamaţie care se vindecă uşor, dacă este tratată din timp. Principala cauză a gingivitei este de regulă igiena defectuoasă dar și o sensibilitate la care anumiți pacienți au predispoziție. Obiceiurile sănătoase precum spălatul zilnic pe dinţi şi controlul regulat la o clinica dentară sunt măsurile cele mai importante care previn apariţia afecţiunii dar mai sunt și alte obiceiuri demne de luat în seamă.

Afecțiunea gingivală este cauzată în principal de placa bacteriană, care se formează pe suprafeţele dentare atunci când pacientul nu îşi îngrijeşte bine dantura, adică nu îşi spală dinţii după fiecare masă, iar resturile alimentare dizolvate în salivă se depun pe suprafeţele dentare. Această depunere este favorizată în principal de suprafeţele poroase ale dinţilor. Cu cât suprafeţele dinţilor sunt mai poroase cu atât placa bacteriană se depune mai uşor. Astfel, periajul trebuie făcut după fiecare masă, întreţinut prin spălături bucale cu apă.

O gingie sănătoasă are oculoarea roz iar în momentul în care ea este inflamată capătă o culoare roşu închis și sângerează la cea mai mică atingere iar halena urât mirositoare se instalează în urma acumulării excesive de bacterii stimulată și de aceste sângerări. Folosirea pastei de dinți ce conține extract de salvie este de asemenea benefică în cazul gingivitei însă doar la recomandarea medicului stomatolog.

RETRACȚIA GINGIVALĂ  Retracția gingivală reprezintă expunerea rădăcinilor dentare prin migrarea marginii gingiei către apexul dintelui. Ea este corelată de cele mai multe ori cu o afecțiune mai gravă precum boala paradontală sau paradontoza, care determină retracția generalizată a gingiilor, prin scăderea suportului osos care susține gingia.albirea dintilor cu laser pret

Alți factori ce provoacă retracția gingivală sunt: acumularea plăcii bacteriene, traumatismele unui periaj incorect, modificarea poziției dinților care pot migra sau predispoziția genetică pentru gingii sensibile. Tratamentul pentru retracții gingivale diferă în funcție de cauzele acestora. O igienă orală exemplară este primul pas spre vindecare. Aceasta este realizată mai întâi de către medicul stomatolog prin detartraj și periaj profesional care este continuat mai apoi de către pacient. Acesta trebuie să își însușească tehnica corectă a periajului, a folosirii aței dentare sau a altor mijloace auxiliare de igienizare, astfel încât să nu își provoace leziuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Din 15 mai zâmbim din nou împreună

Am luat toate măsurile pentru ca pacienții noștri să fie în deplină siguranță și vă așteptăm cu drag din 15 mai când redeschidem clinica dentară Orizont Dent.
Folosim echipamente de protecție adecvate, triem pacienții înainte de intrarea în clinică și prelungim timpul între programări pentru dezinfecție.
 
E momentul să reîncepem să zâmbim!
 
Programează-te